Bumi Datar

 Forgot password?
 register
Search
View: 4814|Reply: 0

Bukti bumi datar (1) - sifat2 cecair buktikan bumi adalah datar (tekan sini)

[Copy link]

517

Threads

527

Posts

4566

Credits

admin

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Credits
4566
Post time 2018-3-24 09:31:24 | Show all posts |Read mode


sifat2 cecair buktikan bumi datar


1097.jpg




mula2 lihat peta bawah , air lautan semua adalah gabung bsama.
maknanya permukaan bumi adalah rata/datar.


942.jpg


dari mana , org tahu bumi kita mesti adalah datar ?
jawapan sifat2 cecair/air



sifat2  cecair/air seperti gambar berikut 983.jpg


sifat2 yg akan digunakan ialah seperti berikut

1) bentuk cecair mengikut bentuk wadahnya/bekas
2) bentuk permukaan cecair yg tenang selalu datar
3) cecair mengalir dari tempat yg lebih tinggi ke tempat yg lebih rendah


satu point yg penting ialah >>> cecair tiada bentuk asal dia , kita bg dia bekas/wadah , dia baru boleh terjadi sesuatu bentuk .

dgn sifat2 di atas , menunjukan kpd kita bumi kita mesti adalah datar , bukan bentuk sfera .


mengapa ?  

1 )   bentuk bumi yg sfera , tak dapat terjadi bentuk yg bulat seperti bola krn tiada wadah/bekas menyokong dia terjadi demikian

        faham ? katakan ada sebiji bola masuk ke dalam cecair , dan ambil keluar , adakah bola itu  , permukaannya boleh penuh isi dgn cecair ?


        tak ada sesuatu wadah/bekas sokong cecair itu , cecair semua akan lari , tak dapat isi , ini common sense .


mengapa bumi adalah datar ?

krn bhg bawah ada wadah/bekas menyokong cecair , sama seperti air dalam gelas .

dan cecair akan mengalir dari tinggi ke tempat yg lebih rendah , kemudian cecair ini akan mencari level dia .   

contohnya seperti gambar bawah

permukan cecair 4 tong adalah dalam kedaan level ,  cecair tak ada mengalir ke tempat rendah lagi ,  ini panggil dalam keadaan level dah

1029.jpg


ingat gambar atas yg air lautan semua sambung bsama ?

jadi permukaan air laut seluruh dunia adalah dalam keadaan level , makna itu sama tinggi , kita panggil dia sea level .   jadi bumi adalah datar ,
pengukuran ketinggian di bumi ialah mula ukur dari paras laut ini , sea level



ini sebablah bumi kita hanya boleh jadi datar .

bumi sfera tak mungkin , satu , tak ada wadah/bekas , dua , air laut mengalir dari tinggi ke bawah , air tak dapat cari level pada bentuk sfera .  

bentuk bola langsung tak dapat simpan air pada permukaan , jangan cakap bola mau bgerak laju lagi

point penting

sifat cecair -  bentuk cecair mengikut bentuk wadahnya/bekas
                    >>> kita nampak air laut lebih rendah daripada tempat tanah kita ,
                             jadi mesti ada wadah sokong dia ,
                    

key point
sifat cecair - permukaan cecair mesti rata
                    >>> semua lautan di bumi adalah sambung bsama, maknanya
                              permukaan lautan semuanya dalam keadaan rata / datar
                              jadi bumi mesti kena datar


sampai sini mesti ada org kata kuasa gravity pula


pakar2 kata demikian , kat pusat bumi ada satu core gravity , ia akan menarik segala2 benda di bumi ke arah pusat .

mengapa benda tenggelam dalam air atau jatuh ke permukaan bumi ?   jawapan kait dgn ketumpatan

mengapa benda layang2 dalam air atau terbang2 di udara ?   jawapan kait dgn ketumpatan  

mengapa benda terapung di permukaan air atau terus naik ke udara (bukan terbang2) ?    jawapan kait dgn ketumpatan  

jadi , mana pergi tarikan gravity ?  mana dia ?  

kamu tak boleh kesan dia , kaji dia ,  kamu hanya diajar benda jatuh krn ditarik oleh gravity .  

padahal ia kait dgn ketumpatan .  

bolehkah kamu percaya sesuatu yg tak boleh kesan , dikaji sebagai fakta ?

kuasa gravity hanya kuasa teori shj

ok , katakan kuasa gravity memang wujud , timbul masalah pula

sifat2 cecair tak kisah kamu ada kuasa gravity atau tidak , cecair tetap perlu ikut hukumnya


tarikan gravity hanya tarik dia , bolehkah tahan cecair henti mengalir ?   tak boleh  ,  cecair tetap mengalir cari level dia
bolehkah kuasa gravity buat cecair menjadi bentuk tanpa wadah/bekas ?  tak boleh ,


kalau kamu kata boleh , mana bukti ?  

mana kesan gravity kpd sifat2 cecair ?  tak ada langsung   

tak ada satu benda di dunia cecair terjadi sesuatu bentuk secara semula jadi tanpa bekas .  lain cerita kita buat helah , ada video dibawah

kesimpulan - gravity wujud , tak wujud , ia tidak menpengaruhi sifat2 cecair .  cecair tetap perlu mengalir ke kws rendah , juga perlu ada bekas .
                        dan ini buktikan bumi tak mungkin dalam bentuk sfera


-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

sifat cecair - permukaan cecair selalunya tenang dan datar jika tiada dikenakan kuasa luar

1083.jpg

permukaan air yang TENANG selalu datar
mungkin ada org kata air lautan bukan dalam keadaan tenang , ia berombak2 .

sifat2 cecair , permukaan cecair/air yang TENANG selalu datar .  

jawapan senang shj > air perlu bekas ni , tak ada bekas , air nak ombak pun tak boleh(air tak dapat dikumpulkan bsama)  , air tak dapat jadi bentuk , bagaimana nak ombak2
                                 


---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

The water proves that the earth is flat, level and stationary.

Water is liquid. It runs always down and seeks its level, and never runs up unless by power.


And the water of the ocean is every way pretty near joined together on the earth, and they call it liquid.


It will not stay on a round earth.

-----------------------------------------------------------------------------------------

how they fool you - air terbentuk bentuk tanpa bekas



video by CaptainDisillusion
3d motion tracking






--------------------------------------------------






































511.jpg
512.jpg
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | register

Points Rules

mobine web|Bumi Datar

2019-6-18 15:00 GMT+8 , Processed in 0.065350 second(s), 46 queries .

Powered by Discuz! X3.4

© 2001-2017 Comsenz Inc.

Quick Reply To Top Return to the list